lunes, 25 de junio de 2012

XIII Tast de Vins amb Ritme de Sant Cugat del Vallés


Desde este blog acostumbramos a contaros la sensaciones que nos quedan tras las experiencias que vivimos en torno al mundo del vino. Hoy sin embargo queremos también hacer mención a una de estas experiencias antes de vivirla, ya que se trata de un evento que no es muy conocido y nos gustaría que llegara a oídos de todos los que os interesáis por el vino, porque vale realmente la pena.


En la tarde del próximo sábado 30 de junio se celebrará el XIII Tast de Vins amb Ritme en Sant Cugat del Vallès. La cata se emmarca en las fiestas mayores del municipio en el que vivimos, así que es para nosotros una cita ineludible. ¡Más si cabe sabiendo lo que encontraremos allí!

Se trata de una cata en la que participan alrededor de una decena de bodegas españolas, que ofrecen degustar una buena selección de sus vinos. Como en muchas otras citas de este tipo, en alguna ocasión tenemos la suerte de poder intercambiar opiniones directamente con el propietario o el enólogo de la bodega.

¿Lo más especial de esta gran cata santcugatenca? El entorno. El claustro del Monasterio de Sant Cugat es el sitio en que se celebra esta actividad, un lugar repleto de historia y belleza a partes iguales. El ambiente además se anima muchísimo gracias a la presencia de grupos musicales que tocan en directo ritmos de swing y jazz. 
 


Si os apetece acompañarnos en esta cita tan especial, ¡comprad rápido las entradas! Este año el precio es de 12€. Aquí tenéis alguna información más sobre el evento:


¡No faltéis! La semana que viene intercambiaremos desde aquí nuestras impresiones.

*****

Des d'aquest blog acostumem a explicar-vos les sensaciones que ens queden després de les experiències que vivim al voltant del món del vi. Avui, però, volem també paralar-vos d'una d'aquestes experiències abans de viure-la, ja que es tracta d'un esdeveniment poc conegut i que ens agradaria que arribés a tots aquells que esteu interessats pel vi, ja que paga la pena. 
 


La tarda del proper dissabte 30 de juny serà la data en que se celebrarà el XIII Tast de Vins amb Ritme a Sant Cugat del Vallès. Aquest tast està emmarcat a las festa major del municipi on vivim, així que per nosaltres és una cita que no podem deixar passar. Més si sabem el què trobarem allà!

Es tracta d'un tast en el què participen prop d'una desena de cellers espanyols, que ofereixen fer la degustació d'una bona selecció dels seus vins. Com a moltes altres cites d'aquest estil, hi ha ocasions a les que tenim la sort de poder intercanviar opinions directament amb el propietari o l'enòleg del celler.

El més especial d'aquest gran tast santcugatenc? L'entorn. El claustre del Monestir de Sant Cugat és el lloc on se celebrà aquesta activitat, un indret ple d'història i bellesa a parts igual. L'ambient a més s'anima moltíssim gràcies a la presència de grups musicals que toquen en directe ritmes de swing i jazz.


Si us ve de gust acompanyar-nos en aquesta cita tan especial, compreu ràpid les entrades! Aquest any el preu és de 12€. Aquí us deixem alguna informació més sobre l'esdeveniment:


No hi falteu! La setmana que ve intercanviarem des d'aquí les nostres impressions. 

*****

Fins al pròxim glop!

viernes, 15 de junio de 2012

Conca de Barberà: descubriendo sin ir muy lejos

Hay un par de aspectos fundamentales que delimitan una región vinícola: la geografía y el clima. Y de ellos deriva otro muy importante: las variedades autóctonas. Este trío, guiado por la maestría de quienes marcan en el vino su propio carácter, da lugar a la personalidad única de una zona como la que hoy queremos presentaros: Conca de Barberà.

Ésta es una de las denominaciones más pequeñas de nuestras tierras: cuenta con poco más de una veintena de bodegas, la mayoría de ellas de pequeña producción. Además comparte tierras con la D.O. Cava, por lo que parte de sus viñedos dan frutos que no están destinados a la D.O. Conca de Barberà. El mercado al que venden estas bodegas es fundamentalmente el de proximidad, aunque algunas también exportan a otras partes del mundo en los que aprecian la calidad de sus vinos, como Estados .

La zona que abarca la denominación, que comprende extensiones de viñas a una cierta altitud, está a sólo unos 30 kilómetros del mar Mediterráneo, sin embargo el clima que más impera sobre ella es continental. Ya alguna vez hemos hablado de ello refiriéndonos a otras regiones: estas características geográficas crean un gran contraste de las condiciones climáticas entre el día, que se caracteriza por altas temperaturas, y la noche, cuando bajan considerablemente. El efecto que esto produce sobre la uva es una maduración muy buena durante las horas de Sol que se frena al llegar la noche, lo que retrasa el momento de vendimiar y permite que la uva se recoja con una maduración óptima que le permite conservar mucha frescura.

En esta D.O. se cultivan muchas variedades: Ull de Llebre, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah, Macabeo, Parellada… Pero una destaca sobre todas ellas: la Trepat, por ser la variedad autóctona de la Conca de Barberà. La Trepat se trabaja en muy pocos lugares, y por ello la Conca de Barberà es el mayor productor de vinos con esta uva. Se trata de un fruto muy fresco que da lugar a vinos muy ligeros y afrutados, fundamentalmente cavas y vinos rosados.

Esta semana hemos asistido a una cata-presentación de la bodega familiar Mas Foraster, de Montblanc, en la D.O. Conca de Barberà. Guiados por Ricard Sebastià Foraster, enólogo de la bodega, hemos entrado por la puerta grande a conocer una nueva denominación (para nosotros, claro, porque esta denominación hace ya muchos años que existe). ¿Y con qué nos hemos encontrado? Con vinos maravillosos en los que se puede percibir la marca del terroir...


Los vinos de Josep Foraster podéis encontrarlos en tiendas fácilmente, y seguro que los veréis también en más de un restaurante. La relación calidad-precio en ellos es realmente buena, por lo que son una magnífica oportunidad de descubrir la Conca de Barberà.
 Aquí van nuestros preferidos:

  • Josep Foraster Blanc Selecció 2011
    Chardonnay, Garnacha Blanca y Macabeo son el trío con el que se obtiene este increíble vino. Es un blanco extremadamente complejo en el que entremezclan aromas de frutas tropicales y cítricos con un ligerísimo toque tostado. También tienen un peso importante el recuerdo de los frutos secos, especialmente a medida que el vino va siendo aireado, y la sutileza de unas notas de brioixeria. Es un vino que llena la boca y en ella se siente untuoso y equilibrado, dejando un postgusto buenísimo. Un blanco original, diferente, de los que no se encuentran todos los días... No dejéis de probarlo después de permitir que haya pasado un tiempo en botella, ya que su mejor momento todavía puede estar por llegar. Precio aproximado: 11€.

  • Josep Foraster Collita 2011
    Un regalo para el sentido del olfato: frutas rojas golosas, que podemos imaginar en caramelos y mermeladas, acompañadas por frescos aromas florales. Es un joven tinto de color rojo cereza, muy expresivo y persistente, creado a partir de uvas Cabernet Sauvignon y Ull de Llebre. Podemos comprarlo por un precio magnífico, en torno a los 5€, y disfrutar de un gran acompañamiento para platos ligeros como ensaladas, pastas y verduras. Es un vino agradable y fresco, será fácil acertar con él en una comida de verano.

  • Josep Foraster Trepat 2010
     Este vino ha sido para nosotros el gran descubrimiento en esta ocasión, pues es un vino que podrá gustarnos en mayor o menor grado, pero no nos dejó nada indiferentes, nos pareció realmente especial. Es un monovarietal que rinde homenaje a la variedad autóctona Trepat, que ha sido trabajada de una forma muy precisa para obtener un tinto muy delicado y elegante, ligero pero a la vez con mucha amplitud. Visualmente se muestra similar a un vino rosado, y en nariz nos embriaga el aroma de la pimienta, que deja un lugar para las frutas rojas y de nuevo, también aquí, un tostado muy sutil. Su precio es de unos 11€.


 

La curiosidad del día: en el Trepat 2010 podemos encontrar una excepción en las uvas de Cataluña, que suelen dar unas tonalidades muy oscuras a los vinos. Es por esto el catalán es el único idioma (que conozcamos) en el que el vino tinto se llama “negro”, mientras que en otros lugares es “rojo” o “tinto”, al no ser vinos tan oscuros.

*****


Hi ha un parell d'aspectes fonamentals que delimiten una regió vinícola: la geografia i el clima. I d'ells en deriva un altre molt important: les varietats autòctones. Aquest trio, guiat pel mestratge de qui marca al vi el seu propi caràcter, dóna lloc a la personalitat única d'una zona com la que avui volem presentar-vos: Conca de Barberà.






Aquesta és una de les denominacions més petites de les nostres terres: compta amb poc més d'una vintena de cellers, la majoria d'ells de petita producció. A més a més, comparteix les seves terres amb la D.O. Cava, motiu pel qual part de les seves vinyes donen fruits que no estan destinats a la D.O. Conca de Barberà. El mercat al que venen aquests cellers és fonamentalment el de proximitat, tot i que alguns també exporten a d'altres llocs del món on s'aprecia la qualitat dels seus vins, com els Estats Units.

La zona que abasteix la denominació, que comprèn extensions de vinyes a certa alçada, està només a uns 30 kilòmetres del mar Mediterrani, però tot i això, el clima que més impera sobre ella és continental. Ja algun cop hem parlat d'això referint-nos a altres regions: aquestes característiques geogràfiques creen un gran contrast de les condicions climàtiques entre el dia, que es caracteritza per altes temperatures, i la nit, quan baixen considerablement. L'efecte que això produeix sobre el raïm és una maduració molt bona durant les hores de Sol que es frena en arribar la nit, cosa que retarda el moment de veremar i permet que el raïm es culli en un estat de maduració òptima que li permet conservar molta de la seva frescor.

En aquesta D.O. s'hi conreen moltes varietats: Ull de Llebre, Garnatxa, Cabernet Sauvignon, Syrah, Macabeu, Parellada... Però una destaca sobre totes elles: la Trepat, per ser una varietat autòctona de la Conca de Barberà. La Trepat es treballa a molt pocs indrets, i per això la Conca de Barberà és el major productor de vins d'aquest raïm. Es tracta d'un fruit molt fresc que dóna lloc a vins molt lleugers i afruitats, fonamentalment caves i vins rosats.

Aquesta setmana hem assistit a un tast-presentació del celler familiar Mas Foraster, de Montblanc, a la D.O. Conca de Barberà. Conduïts per Ricard Sebastià Foraster, enòleg de la bodega, hem entrat per la porta gran a conèixer una nova denominació (per nosaltres, és clar, perquè aquesta denominació ja fa molts anys que existeix). I amb què ens hem trobat? Amb vins meravellosos als que s'hi pot trobar la marca del terroir...

Els vins de Josep Foraster els podeu trobar a botigues fàcilment, i segur que els veureu també en més d'un restaurant. La relació qualitat-preu és realment bona, pel què són una magnífica oportunitat per descobrir la Conca de Barberà. 
Aquí us deixem un tast dels nostres preferits:

  • Josep Foraster Blanc Selecció 2011
    Chardonnay, Garnatxa Blanca i Macabeu són el trio amb els que s'obté aquest vi increïble. És un blanc extremadament complex al que s'hi mesclen aromes de fruites tropicals i cítrics amb un lleugeríssim toc torrat. També hi tenen un pes important el record dels fruits secs, especialment a mesura que el vi es va oxigenant, i la subtilesa d'unes notes de brioixeria. És un vi que omple la boca i s'hi nota untuós i equilibrat, deixant un postgust boníssim. Un blanc original, diferent, dels que no es troben tots els dies... No deixeu de tastar-lo després de permetre que hagi passat un temps en ampolla, ja que el seu millor moment encara està per arribar. Preu aproximat: 11€.

  • Josep Foraster Collita 2011
    Un regal per al sentit de l'olfacte: fruites vermelles goloses, que podem imaginar en caramels i melmelades, acompanyades per frescs aromes florals. És un negre jove de color cirera, molt expressiu i persistent, creat a partir de Cabernet Sauvignon i Ull de Llebre. Podem comprar-lo per un preu magnífic, al voltant dels 5€, i gaudir d'un gran acompanyament per plats lleugers com amanides, pastes i verdures. És un vi agradable i fresc, serà fàcil encertar amb ell per un àpat d'estiu.

  • Josep Foraster Trepat 2010
    Aquest vi ha estat per a nosaltres el gran descobriment del dia, doncs és un vi que podrà agradar-nos més o menys, però no ens va deixar gens indiferents, ens va semblar realment especial. És un monovarietal que rendeix homenatge a la varietat autòctona Trepat, que ha estat treballada d'una forma molt precisa per tal d'obtenir un negre molt delicat i elegant, lleuger però a la vegada amb molta amplitud. Visualment es mostra molt similar a un vi rosat, i en nas ens envaeix l'aroma del pebre, que deixa un lloc per les fruites vermelles i de nou, també aquí, un torrat molt subtil. El seu preu és d'uns 11€.

La curiositat del dia: en el Trepat 2010 podem trobar una excepció dels raïms de Catalunya, que solen donar unes tonalitats molt fosques als vins. És per això que el català és l'únic idioma (que coneixem) on el vi negre se'n diu d'aquesta manera, “negre”, mentre que a altres llocs és “vermell” o “tinto”, ja que allà no solen ser tant foscos.

*****

Fins al pròxim glop!

sábado, 9 de junio de 2012

Vista atrás a los inicios: Arrels del vi 2012

Qué mejor lugar para un día de catas que una de las principales puertas de entrada a nuestro país de los primeros vinos y parras que llegaron hace más de veintiseis siglos de la mano de la civilización de la antigua Grecia. Estamos hablando de la localidad ampurdanesa de Sant Martí d'Empúries, dónde se celebró hace unos días por quinto año consecutivo la feria Arrels del Vi. 


Ésta es una feria orientada a los amantes de este mundo, a la que muchos productores del Empordà no faltan para dar a conocer sus vinos: desde frescos blancos de garnacha blanca, pasando por los tintos característicos de esta zona, en los que la influencia de la tramontana se deja notar, hasta algunas garnachas en forma de vinos dulces muy interesantes. Todo esto en la pequeña plaza del pueblo de Sant Martí d'Empúries, perteneciente al término municipal de L'Escala y a pocos metros de las conocidas ruinas de las ciudades romana y griega de Empúries (Emporiae). 

El formato de la feria es el ya conocido en otras: copa de vino para las degustaciones (en este caso se trataba de una Riedel) y tiquets para poder degustar un vino de cada productor (hasta 20), así como un par más para degustar una pequeña tapa de los restaurantes del pueblo, otro para entretener a los más pequeños, y finalmente, un último tiquet que daba la oportunidad de realizar una rápida visita guiada de dos horas por las ruinas de Empúries, todo un acierto.

Una vez recogida la copa y los tiquets, nos dispusimos a comenzar nuestra jornada vinícola. Empezamos catando algunos vinos tintos, de bodegas como Marià Pagès o Martí Fabra. De este último hablaremos después, ya que dos de sus vinos nos llamaron bastante la atención. Bajo un sol de justicia que acompañó la jornada, no pudimos esperar a hacer un pequeño descanso bajo la sombra de un pino con vistas al Golfo de Roses mientras degustábamos un par de copas de vino blanco (de Vinya dels Aspres) para refrescarnos un poco. Después vinieron algunos otros tintos, que conocimos de la mano del mismo productor, acompañados de las tapas de maridaje que nos ofrecían los dos restaurantes que hay en el pueblo.

Llegada la hora, nada mejor que disfrutar de la brisa marina para una buena comida y recuperar fuerzas para seguir la tarde caminando por el paseo que une la localidad de L'Escala y Sant Martí d'Empúries, entre pinos y piedras de hace más de dos mil años. No quisimos perder la ocasión de realizar la visita a las ruinas romanas (las griegas quedan algo relegadas tras éstas). De la mano de un guía muy animado nos pudimos hacer una idea de como eran aquellas ciudades hace tanto tiempo y de como era la vida de sus ciudadanos. Fue una pena que las dos horas no dieran para mucho, pero para acabar de redondear la visita pudimos disfrutar de una degustación del vino que tomaban los romanos: un tinto aderezado con miel y especias, suponemos que para hacerlo mas agradable por la agresividad que debía presentar. ¡Totalmente recomendable!


Finalmente, realizamos algunas catas más una vez renovadas las fuerzas (entre ellas una garnacha dulce muy buena) con el transfondo de una música Jazz que resultaba muy adecuada para el ambiente que se respiraba en la feria. Lástima que el día acabara muy rápido... pero seguro que volveremos otro año, y si vosotros podeis, ¡animaos también!

Así pues, os recomendamos alguno de los vinos que probamos:
  • Martí Fabra L'Oratori 2009:
    Elaborado con Garnacha, Cariñena y Cabernet Sauvignon y criado 12 meses en depósitos subterráneos en vez de en barricas de roble, este tinto resulta muy fresco, tanto por la fruta que se aprecia en nariz como por su ligereza y lo fácil que resulta degustarlo.  Muy adecuado para la immensa calor que se sentía en el Empordà. Además, su precio por debajo de los 6€ lo hace muy interesante. 
  •  Martí Fabra Masia Carreras 2007:
    Se trata de uno de los ganadores del premio Arrels del Vi 2012, al mejor tinto. Muy complejo, con aromas de madera nueva y fruta madura, así como balsámico y con un paso por boca muy equilibrado. Este coupage de Garnacha, Cariñena, Cabernet Sauvignon y Syrah, con una crianza de 18 meses en barricas de roble (de ahí su inconfundible aroma), es un buen descubrimiento para disfrutar de un gran Empordà. Su precio ronda los 17€.
  • Vinyes dels Aspres Blanc dels Aspres 2009: 
    Otro de los ganadores del premio Arrels del Vi 2012, en este caso en la categoría de los blancos. Después de haber probado el mejor tinto, no queríamos perdernos la oportunidad de probar este blanco de Garnacha Blanca. Fermentado y criado en barricas de roble, que le dan este aroma a madera que le aporta complejidad, no quedamos nada decepcionados con las espectativas que teníamos, y menos mientras lo difrutábamos con la maravillosa vista del Golfo de Roses. Por unos 12,5€ lo podéis encontrar en tiendas.
  • Pere Guardiola Torre de Capmany Gran Reserva
    Acabamos el día con un vino dulce de Garnacha que nos sorprendió mucho por su gran abanico de aromas, entre los que destacaban los frutos secos, pero sobretodo con un toque de delicadeza que nos gustó muchísimo. Fue el ganador del concurso en la categoría de vinos dulces.

****

Quin millor emplaçament per un dia de tastos que una de les principals portes d'entrada al nostre país dels primers vins i ceps que van arribar ara fa més de vint-i-sis segles de la mà de la civilització de l'antiga Grècia. Estem parlant de la localitat empordanesa de Sant Martí d'Empúries, on es va celebrar ara fa uns dies per cinquè any consecutiu la fira Arrels del vi.

Aquesta és una fira orientada als amants d'aquest món, on molts dels productors de l'Empordà no hi falten per donar a conèixer els seus vins: des de frescos blancs de garnatxa blanca, passant pels negres característics d'aquesta zona, on la influència de la tramuntana es deixa notar, fins algunes garnatxes en forma de vins dolços molt interessants. Tot això a la petita plaça de la vila de Sant Martí d'Empúries, pertanyent al terme municipal de L'Escala i a pocs metres de les conegudes runes de les ciutats romana i grega d'Empúries (Emporiae). 

El format de la fira és el ja conegut a d'altres: copa de vi per fer els tastos (en aquest cas es tractava d'una Riedel) i tiquets per a poder tastar un vi de cada productor (fins a 20), així com un parell més per degustar una petita tapa dels restaurants del poble, un altre per a entretindre als més petits, i finalment, un últim tiquet que donava la oportunitat de realitzar una ràpida visita guiada de dues hores a les runes d'Empúries, tot un encert.

Un cop recollida la copa i els tiquets, ens vam disposar a començar la nostra jornada vinícola. Per començar vam tastar alguns vins negres, de cellers com Marià Pagès o Martí Fabra. D'aquest últim en parlarem després, ja que dos dels seus vins ens van cridar força l'atenció. Sota un sol de justícia que va acompanyar la jornada, no vam poder esperar a fer un petit descans sota l'ombra d'un pi ben gros amb vistes al Golf de Roses mentre tastàvem un parell de copes de vi blanc (de Vinya dels Aspres) per refrescar-nos una mica. Després van venir alguns altres negres, que vam conèixer de la mà dels mateixos productors, acompanyats de les tapes de maridatge que ens oferien els dos restaurants que hi ha al poble.

Arribada l'hora, res millor que gaudir de la brisa marina per fer un bon àpat i recuperar forces per a la tarda, tot caminant pel passeig que uneix la localitat de L'Escala i Sant Martí d'Empúries, entre pins i pedres de fa més de dos mil anys. Tant és així, que no vam voler perdre l'ocasió de realitzar la visita a les runes romanes (les gregues queden ensorrades sota aquestes). De la mà d'un guia molt trempat ens vam poder fer la idea de com eren aquelles ciutats fa tan de temps i de com era la vida dels seus ciutadans. Va ser una llàstima que les dues hores no donessin per gaire, però per acabar d'arrodonir la visita vam poder gaudir d'un tast del vi que prenien els romans: un negre enriquit amb mel i espècies, suposem que per fer-lo més agradable per l'agressivitat que devia presentar. Totalment recomanable!

Finalment, vam fer uns quants tastos més un cop renovades les forces (entre ells, una garnatxa dolça molt bona) amb el rerefons d'una música Jazz que resultava molt adient per a l'ambient que es respirava a la fira. Llàstima que el dia acabès ràpid... però de ben segur que hi tornem un altre any, i si vosaltres podeu, animeu-vos-hi també!

Així doncs, us recomenem algun dels vins que vam tastar:
  • Martí Fabra L'Oratori 2009
    Elaborat amb Garnatxa, Carinyena i Cabernet Sauvignon i criat 12 mesos en dipòsits subterranis en comptes de en bótes de roure, aquest negre resulta molt fresc, tant per la fruita que s'aprecia al nas com per la seva lleugeresa i facilitat a l'hora de fer-hi un glop. Molt adient per la immensa calor que feia a l'Empordà. A més, el seu preu de menys de 6€ el fa molt interessant.

  • Martí Fabra Masia Carreras 2007:
    Es tracta d'un dels guanyadors del premi Arrels del Vi 2012, al millor vi negre. Molt complex, amb aromes a fusta nova i fruita madura, així com balsàmic i un pas per boca molt equilibrat.  Aquest cupatge de Garnatxa, Carinyena, Cabernet Sauvignon i Syrah, amb una criança de 18 mesos en bótes de roure (d'aquí el seu aroma inconfundible), és un bon descobriment per gaudir d'un gran Empordà. El seu preu ronda els 17€.

  • Vinyes dels Aspres Blanc dels Aspres 2009:
    Un altre dels guanyadors del premi Arrels del Vi 2012, en aquest cas en la categoria dels blancs. Després d'haver tastat en millor negre, no volíem perdre l'oportunitat de tastar aquest blanc de Garnatxa Blanca. Fermentat i criat en bótes de roure, li donen aquest aroma a fusta que li aporta complexitat, i no vam quedar gens decepcionats amb les expectatives que hi teníem, i menys mentre el gaudíem amb la meravellosa vista del Golf de Roses. Per uns 12,5€ el podeu trobar en botigues.

  • Pere Guardiola Torre de Capmany Gran Reserva
    Vam acabar el dia amb un vi dolç de garnatxa que ens va sorprendre molt pel seu gran ventall d'aromes, entre els que destacaven els fruits secs, però tot amb un toc de delicadesa que ens va agradar moltíssim. Va ser el guanyador del concurs al millor vi dolç.
*****

Fins al pròxim glop!